Изкуство в RE Club

Още при влизането в RE Club впечатление прави разнообразното и впечатляващото изкуство. При нас ще откриете експозиции на творци на световно равнище, които при интерес ще имате възможност да закупите. Изложбите ще се сменят периодично, за да сме постоянно в крак със случващото се в света на изкуството

НАСТОЯЩА ЕКСПОЗИЦИЯ

RE Club Gallery представя

„Отрицателни йони“

творби на

Мими Добрева и Васил Стоев

Експозицията “Отрицателни йони“ представя творби на Мими Добрева и Васил Стоев – и двамата са сред най-утвърдените и най-известни зад граница съвременни български художници от своето поколение.

„Всичко , което един художник рисува е отражение на случващото се около него, на всички чувства и преживявания.“ Това казва в едно интервю художничката Мими Добрева. Пеизажът е област и артистична метафора на образ , който авторката проучва от много време. В своята работа тя съчетава по уникален начин професионализъм и интуиция и създава най-красиво , зелените пейзажи, които можете да си представите. Мими Добрева успява да превърне рисуването от натура в художествено преживяване, завладяващо с поетичния си магически реализъм.

През 1989година в България идват  експерти от лондонската аукционна къща Sotheby’s , които избират и включват творби на Васил Стоев в каталога си.  Реализират се успешни продажби  и последват по думите на художника изложби  “в Европа, САЩ и къде ли не…“ В едно интервю Васил Стоев казва „Аз съм абстрактен художник и най-вече ме провокира цветът, който създава формата. Тези два компонента обаче са единно цяло и няма как да бъдат разделени. Няма значение какво провокира  една абстрактна творба – дали музика, красив пейзаж или фигура, защото цветът и формата са неразривно свързани и по този начин изграждат перфектната картина – и като фигуративно изобразяване и като колорит.“

Картините на Васил Стоев са завладяващи  с това великолепно единство на цвят и форма , като свообразна метафора на различните цикли , преживявания и състояния в човешкия живот. “Васил Стоев създава творби , които представляват своего рода живописни еквиваленти на сложни противоречиви душевни   състояния, на разнопосочни емоционални импулси или на моментни усещания “ , написа изкуствоведът проф.д.Чавдар Попов.

Темата на експозицията “Отрицателни йони“ е като едно “намигване“ към ежедневието ни.  Отрицателните йони на въздуха възстановяват неутралния киселинно-алкален баланс , жизнено необходим за доброто състояние на имунната ни система. Отрицателните йони са вълшебното лекарство на природата, така и изкуството е онзи чудодеен цяр , които ни помага да се познаваме по добре и да се справяме с баналностите на живота.

ПРЕДХОДНА ЕКСПОЗИЦИЯ