Емблематичната сграда на ъгъла на улиците Г.С. Раковски и Московска е една от най-старите в София. Построена е през 1929 г. и е изградена като палата Света София – първата жилищна кооперация и администрация на Съюза на българските учители по проект на архитект Лазар Парашкеванов. Благодарение на своя талант, труд и вяра той я построява на “най-високото и хубаво място в София”, както самият той казвал.

Такава висока жилищна сграда в края на 1928 г., изградена чрез съдружието на около 40 човека, би била иновация за почти всеки европейски град. В началото на 1929 г. кооператорите се настаняват в новата сграда. „От тук нататък жилищната кооперация стана шлагер, който влезе в умовете и въображението на хората от всички слоеве“, пише Парашкеванов. Не случайно при него идват архитекти от Турция, Гърция и Югославия, за да ги обучава как се създават подобни строежи или – как се сбъдват архитектурните мечти.

Въпреки внушителния си вид, тя по чудо оцелява бомбардировките в края на Втората световна война.

И понастоящем, тя ни откъсва от забързаното ни ежедневие, като ни препредава частица от своята над 90 годишна история.  Тя е бижу, което ни очарова със своята красота и ни пренася в своя свят на аристократизъм и изящество.

Източник: Стара София